Op de Amsterdamse beurs zijn er momenteel drie grote bedrijven met een Philips-achtergrond genoteerd. Chipmachinemaker ASML is daarbij veruit het hoogst gewaardeerd.
De wortels van chipmachinemaker ASML, dat sinds 1995 een eigen beursnotering heeft, liggen bij Philips. Het voormalige technologieconglomeraat heeft sinds de jaren 1990 gekozen voor een consequente krimpstrategie: het afstoten van onderdelen die niet meer bij ‘de kern’ passen.
De kern van Philips inmiddels gedefinieerd als zorgtechnologie: medische apparatuur en gezonde lifestyleproducten. Sinds 27 mei heeft de lichttak van Philips een aparte beursnotering als Philips Lighting. Daarmee zijn er naast het rompbedrijf dus twee ex-Philips bedrijven op de Amsterdamse beurs genoteerd.
ASML de grootste op de beurs
ASML is, gemeten in beurswaarde, veruit de grootste van de drie. Met een marktkapitalisatie van 36 miljard euro is ASML een kop groter dan het rompbedrijf Philips (21 miljard waard op de beurs) en Philips Lighting (3,2 miljard euro waard op de beurs).
De miljardenovername van het Taiwanese chipbedrijf HMI die ASML donderdag bekend maakte, is voor het Veldhovense bedrijf dan ook goed te behappen. ASML betaalt 2,75 miljard euro voor zijn Taiwanese collega – zie hier meer over de achtergrond.
Beleggers toonden zich niet bijster enthousiast, want de beurskoers van ASML daalde donderdagochtend licht. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat ASML zwaar inzet op nieuwe technologieën voor computerchips die zich deels nog moeten bewijzen.
Maar als de beurskoers van ASML niet verder daalt, voegt het bedrijf per saldo wel een paar miljard aan zijn beurswaarde toe met de overname van HMI.
Hoge winstmarge
Hoe groot het verschil is tussen ASML, Philips en Philips Lighting is weergegeven in onderstaande tabel.
(klik voor uitvergroting)
Te zien is dat ASML in omzet de kleinste is van de drie, maar veruit de hoogste winstmarge heeft (25 procent). Dit verklaart ook het verschil in waardering op de beurs. Beleggers zijn bereid veel meer te betalen voor het aandeel ASML, omdat ze per omgezette euro ook meer winst krijgen.
Met de overname van het Taiwanese HMI krijgt ASML er iets minder dan 200 miljoen euro per jaar aan omzet bij. De winstmarge van HMI is echter 37 procent en nog een stuk hoger dan die van ASML.
Maar daar betaalt ASML dan ook een stevige prijs voor: meer dan 40 keer de operationele winst van het Taiwanese bedrijf over 2015.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl